Els fitxatges de Tevez i Mascherano gairebé esclaten la bombolla de West Ham

La gent que hi era recorda que la incredulitat d’Alan Pardew es va convertir ràpidament en èxtasi. Era l’agost del 2006, gairebé quatre mesos després que el jove West Ham de Pardew entrés en la batuda del Liverpool a la final de la Copa FA, i l’últim dia de la finestra de transferència va estar a punt de donar-se la volta al surrealista a l’est de Londres.

Al principi semblava una broma, la idea que dos dels talents més calents de Sud-amèrica estaven a punt de sumar-se a West Ham, i la resposta de Pardew era previsible quan se li va plantejar la idea. “No sigui ridícul”, va dir. “Mai no passarà.” Només, va ser. Un dels trasllats més controvertits de la història del futbol anglès va avançar a una velocitat vertiginosa i, al final del dia, Carlos Tevez i Javier Mascherano havien abandonat el club Corinthians del São Paulo cap a West Ham.

“Recordo haver-lo vist a Sky Sports News”, diu Matthew Etherington, que va jugar al West Ham entre el 2003 i el 2009. “Cap de nosaltres s’ho esperava. Vam pensar: “Potser és el camí del club”. No sabíem en què es va estructurar aquell acord en aquell moment. ”

Sheffield United, que visita l’estadi de Londres dissabte a la tarda, no s’ha oblidat. S’han enfrontat a West Ham una vegada des de l’amarga fila del tracte Mascherano i Tevez, guanyant un empat a la Copa de la Lliga a Upton Park l’agost del 2014, i no han oblidat que una comissió independent de la Premier League lliurés al club de Londres un rècord de 5,5 milions de £ de multa en canvi d’una deducció de punts per incomplir les regles de propietat de tercers quan van signar el duet argentí.
“Mascherano va ser brillant en la formació, Tevez va trigar un temps a adaptar-se a la vida a Londres. A la formació, no semblava que li dediqués ”

Un tribunal de la FA més endavant es decantaria a favor dels Estats Units, argumentant que el paper de Tevez era crucial per mantenir-se a West Ham, i els Hammers van acabar pagant a les Blades una compensació de 20 milions de lliures després d’un acord extrajudicial.

Tot i això, si bé la cobertura dels anys s’ha centrat en gran mesura en que el United va ser enganyat a un lloc de la Premier League, alguna cosa perdut en la conversa és com el somni de West Ham es va convertir en un malson. Lluny d’ajudar-los a desafiar l’elit, signar que Tevez i Mascherano gairebé els van relegar, van causar problemes financers a llarg termini i van pertorbar l’harmonia dels vestidors. Mascherano va jugar set partits oblidables abans d’incorporar-se al Liverpool durant la finestra de gener i va trigar 1.142 minuts a Tevez per aconseguir un gol.

Va ser una de les temporades més estranyes de la història de West Ham. Pardew va guanyar els play-offs del campionat el 2005 i durant un temps va ser el líder perfecte per a un grup juvenil i bulliciós. Si Bobby Zamora va arribar ben aviat per apoderar la plaça d’aparcament del director al terreny d’entrenament, es veia com a part de la diversió. Al cap d’un temps, però, els problemes fora del camp van començar a afectar la disciplina de la plantilla.

West Ham va gaudir de la primera temporada de tornada a la Premier League, finalitzant novè i arribant a la final de la FA Cup. El seu cor es veuria trencat per l’empat de darrera hora de Steven Gerrard per al Liverpool, que el va guanyar per penal. “Va treure molt a tothom”, diu Etherington.

Res va ser el mateix després del tro de Gerrar. Dean Ashton, el millor davanter de l’equip, es va trencar un turmell poc abans que comencés la temporada i alguns jugadors s’haguessin vistós. Hi havia dubtes sobre l’actitud de Nigel Reo-Coker després d’històries que enllaçaven el migcampista amb l’Arsenal i el Manchester United. Tenia paral·lelisme amb Anton Ferdinand, Hayden Mullins, Marlon Harewood i Zamora, tots els que havien estat centrals en l’ascens del bàndol. Quan van arribar Tevez i Mascherano, aquest va ocupar el lloc de Mullins al mig camp. “Definitivament, Hayden no va reaccionar de manera negativa, però va molestar el carro de poma en aquell moment”, diu Etherington. “Va ser un equip jove i bo, amb una experiència ruïnosa d’experiència i qualitat. Necessitaven dos fitxatges d’alta definició com aquell? ”

Els anomenats drets econòmics de Tevez i Mascherano eren propietat de quatre empreses representades per Kia Joorabchian, que esperava comprar West Ham. Va créixer la creença que Tevez i Mascherano preveien un canvi de gerent. Pardew s’havia minvat fatalment i l’equip ho sabia. Teddy Sheringham, un dels pocs jugadors experimentats de West Ham, va remarcar en privat que tenia problemes.

Resultats comunicats. West Ham va sortir de la Uefa Cup a la primera volta i va ser eliminat per Chesterfield a la Copa de la Lliga. Pel que fa als argentins, Tevez no estava en condicions i estava fora de la seva zona de confort en un nou país, mentre Mascherano lluitava amb el ritme de la Premier League. “Mascherano va ser brillant en la formació”, afirma Etherington. “Tevez va trigar un temps a adaptar-se a la vida a Londres. A la formació, no li semblava gaire dedicat. Mascherano es va ajustar molt bé. Feia classes d’anglès des del primer dia. Tevez acabava de tenir un intèrpret amb ell tot el temps. Al seu moment, no tenia cap interès a l’hora de ficar-se en la cultura.