El dissenyador de Haçienda assegura que la samarreta de Man City està fora de l’apropiació

Les ratlles negres i grogues de les samarretes de Manchester City eren un gran homenatge al patrimoni cultural de Manchester, però l’elecció del disseny ara corre el risc d’esdevenir un xip a les espatlles de l’equip.

El maillot de l’equip està embolicat en una controvèrsia després que Ben Kelly, l’home que originalment va dissenyar les ratlles per a la famosa discoteca de Manchester l’Haçienda, es va queixar en una entrevista recent a la revista Gaffer que no va ser acreditat ni consultat pels creadors de la vestimenta de futbol.

Quan el Manchester City i Puma van llançar el kit 2019/20 del equip el juliol passat, van dir en un comunicat de premsa que l’uniforme va retre homenatge als anys “Madchester” de finals de la dècada de 1980 i principis dels anys 90, quan la ciutat del nord-oest d’Anglaterra es va convertir en un eix de la música alternativa i la cultura del ball.

Segons ells, les ratlles de l’espatlla dreta de la camisa estaven inspirades en la icònica identitat gràfica de l’Haenda; van descriure el lloc com una “icona cultural llegendària que va ser el batec del cor de la ciutat”.

Durant els 15 anys que el lloc va romandre actiu abans de ser obligat a tancar-se el 1997, l’Haenda ha estat patrocinada per New Order i va acollir diversos artistes pesats, inclosos els Smiths i Madonna.

Kelly, que va ser l’interiorista de Haçienda, va dir a Gaffer que la discoteca “estava bastant buida quan es va obrir per primera vegada” i que la seva fase més reeixida va seguir el sorgiment dels famosos DJs, la música house i l’èxtasi.

Tot i que la seva associació amb consum de drogues i delictes violents va ser molt llarga, la reivindicació de l’Haçienda del club de futbol del Manchester City és un signe que el seu impacte cultural encara repercuteix.

“Totes aquestes coses es van unir a la botiga i van funcionar … És un espai que va canviar la vida de la gent. Sembla un tòpic, però és cert “, va dir Kelly. “No hi ha cap setmana que passi a la meva vida en què no rebo cap trucada telefònica de algú, en algun lloc del món, estudiants, periodistes, aficionats, qualsevol, que pregunti sobre la botiga”, va afegir.

Les ratlles negres i grogues que apareixen a les columnes de la discoteca es troben entre les creacions més emblemàtiques de Kelly, fins al punt de ser duplicades en un maillot de futbol dècades després de la seva creació.

“Els drets d’autor de disseny són tot el que teniu com a dissenyador … En definitiva, no puc fer tires de drets d’autor. Seria un home molt ric si pogués “, va dir Kelly. “Ho estic mirant i ara estic pensant:” Posem ratlles a la bola i donem un cop de peu a aquesta cosa sagnant “, va bromejar.

Kelly diu que pensa que la decisió del Manchester City de presentar la seva feina sense que el seu coneixement previ estigui “fora de l’apropiació”, i creu que podria haver proporcionat una visió inestimable en el disseny del jersei. “Podria haver estat bell”, va dir.

Puma va negar-se a comentar el tema i el gabinet de premsa de Manchester City va dir al Guardian que “Puma va buscar els drets d’autor necessaris per utilitzar la Haçienda en referència al kit de sortida”.

La samarreta inspirada en l’equip de Haçienda es ven en línia per 65 £.